Brandsäkring av

radhus och parhus

skapa de bästa förutsättningarna

Den farligaste egenskapen med ett radhus är närheten till grannarna och den gemensamma vinden. Om det börjar brinna hos en granne blir skadorna ofta stora och drabbar fler i radhuslängan. Därför finns det regler för hur brandskyddet mellan radhusgrannar ska se ut. Åtgärderna garanterar inte att branden stoppas men det bromsar branden så att de boende hinner ta sig ut.

Uppsala kommun har en bra hemsida med information som du kan ladda ner. Här kan du läsa mer.

Här ser du några åtgärder du kan vidta.

Tveka inte att kontakta oss för ett kostnadsfritt besök och offert.

Tätning mot yttertak

Om det inte finns något riktigt undertak (råspont) behöver skiljeväggen sluta tätt hela vägen upp mot yttertaket (teglet) för att göra maximal nytta och för att vara godkänt. 

Åtgärden görs enklast genom att lägga på en regel ovanpå skiljeväggen, på utsidan. Sen tätas glipan mellan tegel och regeln med brandklassad fogskum. 

Förstärkning av konstruktion

I många hus finns svaga punkter i konstruktionerna som lätt ger vika vid en brand med höga temperaturer. Beroende på konstruktion kan förstärkningar behöva göras.

Täta takfötter

För att inte branden ska kunna sprida sig från en lägenhet till en annan ska takfotens luftning tätas utvändigt.

Tätningen utvändigt ska vara minst 1 m per sida om skiljeväggen, alternativt täcka utrymmet mellan två takstolar åt varje håll. 

Avskiljande väggar på vinden

Öppna vindsutrymmen är livsfarliga vid en brand. Om branden börjar i radhusets ena ände kan den sprida sig till hela längan mycket snabbt. Avskiljande väggar med gips på båda sidor bromsar branden med ca 30 minuter, sk. EI30-klassning. Väggen ska även isoleras med sten- eller mineralull mellan reglarna.

En avskiljande vägg som har håltagningar för rör och ledningar måste tätas med brandtåligt fogskum så att inte rökgaser kan ta sig igenom väggen. 

Tänk på att även dolda kattvindar måste avskiljas eftersom branden annars kan sprida sig okontrollerat mellan lägenheterna.

Utrymningsväg

I ett vanligt bostadshus ska det finnas två alternativa vägar ut ut bostaden, och minst en väg ut på varje våningsplan. Om avståndet från fönster ner till marken är över 5 meter behöver man åtgärda det, till exempel med en utrymningsstege / liststege.

Kraven på en utrymningsväg är dessa:

  • En utrymningsväg måste ha en fri bredd på minst 0,5 meter och en fri höjd på minst 0,6 meter. Summan av bredd och höjd ska vara minst 1,5 meter.

  • Utanför fönstret ska det finnas trappsteg eller brygga om det är längre än 50 cm till husets takfot.

  • Om höjden från fönstret ner till marken är över 5 meter ska det finnas en fast monterad fasadstege.

  • Om invändiga höjden för att ta sig ut genom fönstret är mer än 120 cm ska det finnas invändig stege.

Övriga aspekter

När man gör en brandsäkring innebär det ofta att man försämrar den naturliga ventilationen av vindsutrymmet. Därför är det viktigt att man bevakar vinden noga så man inte får problem med mögel och påväxt. Det kan innebära att man måste förbättra ventilationen på ett sätt som fungerar med brandsäkringen.

Om man har en inredd vind kommer ytterligare högre krav eftersom vinden räknas som ett boendeutrymme.

All brandsäkring måste dokumenteras och skickas in till brandförsvaret för arkivering. Dokumentation och kommunikation med brandförsvaret ingår alltid när Husmästarna gör brandsäkring.

Kontakta oss för kostnadsfritt besök och offert